Prylar

 

Som i så många andra hobbies finns ett antal prylar som underlättar utövandet av hobbyn. I detta avsnitt tänkte jag bara kort redogöra för de hjälpmedel som jag själv använder, var man kan köpa dem och vad de kostar.  

Ljusmätare

Ljusmätaren mäter belysning, dvs. den mängd ljus som träffar en viss yta. Måttenheten är lux. En ljusmätare ger en bra uppfattning om ljusförhållandena. Man skall emellertid inte förledas av dess exakta svar. Min erfarenhet är att man får ta avläsningarna med en viss nypa salt. Jag har nämligen fått lite olika resultat från mätningar på samma ställe. Det man tydligt ser med en ljusmätare är hur ljusstyrkan avtar med kvadraten på avståndet (dvs. väldigt snabbt). Man skall också tänka på att de hänvisningar till ideala ljusförhållanden som man hittar på diverse hemsidor (t ex. hos American Orchid Society) oftast hänvisar till maximala ljusstyrkor som i naturen endast uppnås under korta perioder under dagen. Med tillskottsbelysning kan man istället ha en lägre ljusstyrka kontinuerliga under 12-14 timmar om dagen och få lika bra effekt.  

 

Inköpt på Clas Ohlsson för c:a 500 kr. (www.clasohlson.se)  


EC-mätare

En mycket bra apparat för oss som odlar i hydro. Den mäter halten av upplösta salter i vattnet. Mätaren går att kalibrera med med särskilda kalibreringsvätskor. Det mätaren mäter är det elektriska motståndet i vattnet (mäts i Sievert). Ju mer upplösta salter i vattnet, desto högre motstånd. Olika salter ger emellertid olika motstånd. Det går därför inte att direkt översätta resultatet på mätaren till det vi egentligen är ute efter, mängden upplösta salter (som mäts i ppm; xx). En tumregel är att 1 Sivert motsvarar 700 ppm. Som jämförelse kan sägas att jag i mitt kranvatten har uppmätt 200mS, vilket skulle motsvara ungefär 140 ppm. Se avsnittet om vattenkvalitet samt artiklarna x och y.

 

Inköpt på www.ebboflod.se för c:a 500 kr.


ph-mätare

En elektronisk pH-mätare är inte minst viktig för hydroodlare som ”blandar” sitt eget vatten. Orkidéer har ganska noggranna krav på pH-värdet i vattnet. Normalt brukar det inte vara något större problem eftersom kranvattnet normalt sett har ett hyggligt pH. För de som har egna brunnar kan det vara annorlunda. Den står fortfarande på min önskelista.

 

Finns på www.ebboflod.se för c:a 500 kr (Länk)


Termostat

Den här digitala termostaten har jag anslutit till ett värmeelement. Den är inställd på 19 grader på natten och 23 grader på dagen. Man kan själv programmera in sitt eget program. Den går också att använda kylanläggningar genom att termostaten kan ”inverteras”, dvs. den sätter igång strömmen när temperaturen överskrider den valda temperaturen.

 

Det var lite klurigt att installera termostaten. Jag kopplade fasen från stickproppen (brun sladd) till COM och fasen från elementet till NO. Nollan (blå sladd) och jorden (grön/gul) kopplade jag bara ihop vid sidan om med en sockerbit. Observera att man skall vara försiktig med elektriska installationer. Be om hjälp om du är osäker!

 

Bild

 

Inköpt på Clas Ohlson för 349 kr (Länka)  


Hygrostat

Genom en hygrostat kan du automatiskt sätta igång luftfuktare när luftfuktigheten blir för låg. Detta är framförallt ovärderligt sommartid när det börjar bli varmare. Flera moderna luftfuktare säljs med inbyggda hygrostater. Står på önskelistan.


Luftfuktare

En luftfuktare är en pryl som orkidéerna uppskattar mycket! För låg luftfuktighet stressar plantorna och en lagom luftfuktighet är svår att hålla utan hjälpmedel. På sommaren kör jag två stycken samtidigt eftersom jag samtidigt måste ha fönstrena i mitt orkidérum öppna för att få ut överskottsvärme.

 

Bild

 

Fått begagnade. Finns dock bl a. hos Clas Ohlson för x kr.  


Vattentråg fyllda med lecakulor

Dessa fyller en dubbel funktion för mig. De samlar de upp överskottsvatten från vattningen av orkidéerna vilket gör att det bara är att ”hälla på” utan att bekymra sig om var vattnet tar vägen. Vattningen går avsevärt fortare på det sättet. Dessutom avger de fuktighet till plantorna som står ovanför, vilket de trivs med.

 

Bild

 

Inköpta på Bauhaus för 30 kr st (egentligen små drivhus för frön).


Bordsfläkt

Bra luftcirkulation är viktigt för plantornas trivsel. Tänk på att många av orkidéerna lever som epifyter högt uppe i trädkronorna! Där fläktar det på ganska bra. Värt att tänka på är dock att om man riktar fläkten direkt mot plantorna torkar de ut väldigt snabbt. Min är därför riktad ut mot rummet istället.

 

Bild

 

Inköpt på Clas Ohlson för 169 kr.  


Datorfläktar

Dessa fyller dubbla syften. Dels skall de allmänt bidra till en god ventilation, men framförallt skall de se till att jag blir kvitt den kondens som annars bildas på fönstren när det är kallt ute. Har man hög luftfuktighet i rummet blir detta lätt ett problem med mögel som följd. Det räcker att rikta fläkten mot den nedre karmen.  

Jag har kopplat datafläktarna till batterieliminatorer eftersom de drivs med 12 V. Här har jag använt avlagda batteriladdare till mobiler m.m. Jag köpte även en batterieliminator från Clas Ohlson för 159 kr.  Man kan koppla flera fläktar till en och samma batterieliminator. Jag flätade samman de röda sladdarna för sig och de svarta för sig och anslöt till en sockerbit. Det viktiga är att strömstyrkan på batterieliminatorn (ampere) är högre än den sammanlagda strömstyrkan på fläktarna. Spänningen på batterieliminatorn skall också ligga nära 12 V för att fläktarna skall nå högsta varvtal.

Jag har också klippt bort den termistor som gör att fläkten snurrar snabbare om det är varmt. Genom att klippa bort termistorn och sedan fläta samman de båda sladdarna och linda in dem med isoleringstejp får jag fläkten att gå på fullt varvtal hela tiden.  

Observera att priserna på sådana här fläktar varierar oerhört! För priset av en fläkt på Clas Ohlson fick jag fyra hos MyCom (ovanpå PUB)! Det är också stor skillnad i ljudnivå. De jag köpte håller en förpackningen en ljudnivå på 23 db vid högsta varvtal. Jag uppfattar dem som mycket tysta. Den jag köpte på Clas Ohlson för fyrdubbla kostnaden brusar avsevärt mer!

 

Bild

 

Inköpt på www.mycom.se för 44 kr/st.  


Digitalkamera

Detta är en fantastiskt rolig sak för att dokumentera sin orkidésamling med! Numer är digitalkamerorna så pass billiga och bra att det är lätt att ta väldigt snygga kort utan att ha så mycket kunskaper om foto. Genom att få se resultatet direkt kan du också ta om, och ta om, och ta om tills resultatet blir som du tänkt dig. Jag använder en Nikon Coolpix 4500 som jag är mycket nöjd med.

 

Bild

 

Inköpt i USA för $ 500.  


Lupp, 10 x förstoring

Ovärderlig när det gäller att kika på små kryp på orkidéerna eller när man bara vill ta när närmare titt!

 Lupp.jpg (47279 bytes)  

Inköpt på Clas Ohlson för ca 50 kr (utgått).