Orkidérummet

orkiderummet2.jpg (127909 bytes)

Är man orkidéfantast kommer man förr eller senare till en punkt där alla fönsterbrädor är upptagna. Jag nådde dit ganska snabbt. Jag ville också skapa en så bra miljö för orkidéerna som möjligt utan att behöva ta hänsyn till att jag och min familj också måste leva i den! Lösningen fick bli att bygga om en del av snickarboden till orkidérum. I orkidérummet har jag försökt skapa en miljö med bra belysning 12-14 timmar om dygnet, 17 grader varmt på natten och 23 grader på dagen, bra ventilation samt en luftfuktighet på 60-70 %.  

För tillfället består mitt arrangemang av två  2,50 meter långa trådhyllor med totalt fyra lysrörsarmaturer ovanför. I armaturerna har jag totalt åtta Osram 77 Fluorarör på 36 W styck. Jag har dessutom en 2,20 meter lång trähylla med ytterligare en lysrörsarmatur av samma modell som ovan. Under trådhyllorna har jag ytterligare två trådhyllor där jag har ställt vattentråg fyllda med lecakulor. Syftet med detta är att fånga upp överskottsvatten vid vattning, som sedan avdunstar och avger fuktighet. Min erfarenhet är att om alla vattentråg är fyllda så bidrar dessa med c:a +10 % ökad luftfuktighet i rummet. Som komplement till detta har jag två luftfuktare som styrs av en hygrostat. Dessa sätts på när luftfuktigheten understiger 60 %.  

Utöver tilläggsbelysningen har jag två små fönster i söder som jag sommartid skuggar ordentligt med skuggväv. Dessa ger extraljus åt den övre trådhyllan. Här odlar jag därför släkten som kräver lite mer ljus. Den undre trådhyllan får försumbart med dagsljus. Här odlar jag därför bara Phalaenopsis, och det trivs de jättebra med. Jag har även två små fönster i öster vid trähyllan som ger extraljus till plantorna där.  

För att skapa bra ventilation i rummet har jag en oscillerande bordsfläkt och totalt 5 st. 80 millimeters datafläktar som går dygnet runt. Datafläktarna har också ytterligare en viktig funktion, nämligen att ta bort den kondens som bildas på fönsterrutorna vid kylig väderlek pga. den höga luftfuktigheten i rummet. Tidigare har detta varit ett stort problem för mig genom att mögel i mängd har bildats på fönsterkarmarna. Detta är nu helt borta tack vare de små fläktarna.  

För att hålla värmen på önskad nivå använder jag en enkel digital termostat kopplad till ett värmeelement. Det funkar utmärkt, utom på sommaren. Här ligger mitt för närvarande största problem. Det blir alldeles för varmt under sommaren. Det går ju att öppna fönstren men då försvinner luftfuktigheten. I slutet av sommaren 2003 började jag experimentera med dubbla luftfuktare under dagtid, och de verkar klara av uppgiften. Jag ser med spänning fram mot sommaren!  

Mitt orkidérum är en stor inspirationskälla för mig. Jag tar ofta en tur hit på morgonen för att se till plantorna och fylla på vatten hos hydroplantorna mm. Alltid har något nytt hänt och det är lika kul varje gång som man ser ett nytt skott eller en ny stängel! Jag har alltid fascinerats av naturen och det som växer och det är fortfarande ett stort mysterium hur allt hänger ihop och fungerar! Min dröm är att någon gång expandera min samling till ett växthus där jag kan få ytterligare utrymme och möjligheter att förbättra min orkidémiljö.