Keikis

 

Keikis är skott, eller snarare nya småplantor, som kan skjuta ut från orkidéer. Det kan t ex komma en liten planta från toppen på en phalaenopsisstängel, eller en planta som börjar växa från stammen på en Dendrobium. Det finns flera varianter. Keikis är roligtDendrobiumkeikis2.jpg (103004 bytes) att få, men är ibland ett tecken på att plantan inte mår riktigt bra. Som en sista ansträngning försöker den yngla av sig för eftervärlden. Jag har en Dendrobium Stardust som stod alldeles för mörkt, och som dessutom fick spinn. Den fullkomligt exploderade med keikis. Den är nu ”avlusad” och placerad under tillskottsbelysning men kämpar fortfarande för att återhämta sig. Av alla små keikis som den producerade har jag planterat fem stycken (som ni ser på bilderna nedan).  

Får du keikis så låter du dem vara på moderplantan tills rötterna är ca 2-4 cm. Därefter tar du en mycket vass kniv eller skalpell och skär försiktigt av keikin vid basen mot moderplantan. Strö gärna lite kanel på snittytan på moderplantan för att undvika röta. Vira sedan Dendrobiumkeikis.jpg (103451 bytes)försiktigt in keikins rötter i spaghnum och placera paketet i en plastpåse (med plantan utanför påsen). Låt den stå ganska ljust men undvik direkt solljus. Håll sedan spaghnumen lagom fuktig med en sprayflaska medan rötterna får växa till i påsen. Man kan också plantera keikin i spaghnum i en liten kruka. Det viktiga är att spaghnumen tillförs fukt regelbundet.

 Det kan ta ett par månader innan rötterna blir så pass kraftiga att det är dags att plantera om dem (4-6 cm långa ungefär). Här får man känna sig för lite när man tycker det är dags. Plantera sedan om keikin i kompost eller hydro, allt efter preferens.

Mina dendrobiumkeikis skar jag av från moderplantan iDendrobiumkeiki-blom.jpg (70484 bytes) januari-februari och lät dem fortsätta växa i små krukor med spaghnum fram till i april, då planterade jag dem i semihydro med lecakulor (se hydroavsnittet). Jag placerade dem först i ett skuggat österfönster och sedan under fyra 36 W Osram fluorarör. I slutet av oktober började alla få knoppar och tre av fem hade fått ytterligare ett skott. Knopparna slog ut i december. Tyvärr fick plantorna spinn vilket ledde till att jag nu bara har fyra kvar. Efter två försök med Pyrex utan resultat var det till slut två behandlingar med Provado Plus (mot spinn) som till slut utrotade de små krypen.